Pe 13 iulie 2022, Președintele interimar al Curții Supreme de Justiție, Vladimir Timofti a participat la lansarea raportului „«Republica Offshore»: analiza factorilor care au condus la frauda sistemică și spălarea banilor în sectorul bancar, financiar și de asigurări din Moldova”, care s-a desfășurat în incinta hotelului Radisson Blue Leogrand, mun. Chişinău.

Acest prim raport al Comitetului Consultativ Independent Anticorupție (CCIA) reprezintă o analiză cuprinzătoare a fenomenului corupției, fraudei şi spălării banilor din sistemul financiar-bancar și de asigurări. Textul enumeră actorii cei mai importanți și ilustrează modul în care instanțele moldovenești au fost utilizate pentru a realiza schimbări de acționariat în bănci și companii de asigurări.

De asemenea, raportul cuprinde concluzii şi recomandări care se referă la necesitatea de a consolida capacitățile instituțiilor și de a face mai transparentă activitatea acestora, modificări ale legislației, îmbunătățirea procedurii de numire a conducerii unor instituții, dar şi îmbunătățirea cooperării dintre acestea.

Reprezentanţii CCIA au anunţat despre faptul că în următoarele rapoarte se vor referi la finanţarea partidelor politice şi corupţia din întreprinderile cu capital de stat.

Menţionăm că, CCIA a fost instituit în iunie 2021 şi este format din experţi naţionali şi internaţionali creat în baza unui decret al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. CCIA are misiunea de a analiza problemele sistemice de corupție mare ce afectează instituțiile de stat și de a îmbunătăți capacitatea acestora de a implementa măsuri anticorupție.

Direcţia monitorizare şi relaţii cu publicul