Pe 16 mai 2022, Preşedintele interimar al Curţii Supreme de Justiţie, Svetlana Filincova, judecătorii Aliona Miron și Victor Boico au participat, în regim online, la o întrevedere cu experții Comisiei de la Veneția Alexander Baramidze, Richard Barrett, Nina Betetto şi António Henriques Gaspar.

Subiectul discuţiilor a fost proiectul de lege elaborat în scopul sincronizării prevederilor legale cu amendamentele constituționale referitoare la sistemul judecătoresc, care au fost adoptate prin Legea nr. 120/2021 pentru modificarea Constituției Republicii Moldova.

Judecătorii Curții Supreme de Justiție au subliniat importanţa respectării garanțiilor de independență a autorității judecătorești și a fiecărui judecător, principii garantate conform Constituţiei Republicii Moldova şi a actelor internaţionale la care este parte statul nostru.

În cadrul reuniunii, oficialii au statuat că este important să fie asigurată implementarea recomandărilor internaționale ce se referă la componența și competențele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dar şi că este esenţial să fie creat un cadru normativ care nu ar admite un blocaj al activităţii CSM, în caz de neexprimare a voturilor în favoarea candidaților-membri CSM non-judecători.

Menţionăm că, în perioada 16 – 17 mai 2022, experţii raportori ai Comisiei de la Veneţia au discutat cu reprezentanții mai multor instituţii, inclusiv cu reprezentanții sistemului judecătoresc, în vederea întocmirii Avizului (de follow-up) al Comisiei de la Veneția pe marginea proiectului de lege privind modificarea unor acte normative (cadrul infraconstituțional privind sistemul judecătoresc).

Direcția monitorizare și relații cu publicul