Pe 18 martie 2022, Preşedintele interimar al Curţii Supreme de Justiţie, dl Vladimir Timofti şi Vicepreşedintele CSJ, dna Nadejda Toma, au avut o întrevedere cu Înaltul Consilier al UE pe domeniul justiției și procuraturii, dna Satu Seppänen.

În cadrul întrevederii, oficialii au abordat subiecte legate de reforma sectorului justiției, în special cu privire la Legea nr. 26  din  10 martie 2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaţilor la funcţiile de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor şi procurorilor, Strategia privind asigurarea independenţei şi integrităţii sectorului justiţiei pentru anii 2022–2025 şi Planul de acţiuni pentru implementarea acesteia, dar şi despre intenţia politicului de a reorganiza Curtea Supremă de Justiţie.

Înaltul Consilier UE a opinat că judecătorii trebuie să fie mai vocali atunci când se intervine cu modificări de legi, pentru a se face auzită opinia profesioniştilor vizaţi, menţionând, în special, că această implicare trebuie să aibă loc la etapa incipientă, de iniţiativă legislativă, dar nu la etapa de implementare a legii. De asemenea, Satu Seppänen a subliniat că o reformă veritabilă necesită timp.

Reprezentanţii Curţii Supreme de Justiţie și-au manifestat disponibilitatea de a acorda suportul necesar, de a veni cu propuneri şi recomandări la inițiativele legislative care vizează domeniul justiţiei, subliniind cât de important este ca acestea să fie auzite. Judecătorii, la fel, îşi doresc ca lucrurile să se îmbunătăţească în sectorul justiţiei şi reformele concepute să conducă la atingerea scopului principal – sporirea încrederii societăţii în sistemul justiţiei.

Preşedintele interimar și-a exprimat convingerea că asistenţa din partea experţilor internaţionali va conduce la o implementare mai bună a reformelor demarate şi că expertiza oferită nu va admite blocarea sistemului judecătoresc, aşa cum s-a întâmplat în alte state.

La final, participanţii şi-au mulţumit reciproc, manifestând încrederea că, prin eforturi comune, reforma sectorului justiţiei se va solda cu rezultate benefice pentru sistemul judiciar din Republica Moldova.

 

Direcţia monitorizare şi relaţii cu publicul