În legătură cu acţiunile Ministerului Finanţelor privind blocarea alocaţiilor pentru finanţarea sistemului judecătoresc, inclusiv şi pentru finanţarea Curţii Supreme de Justiţie, prevăzute în Legea bugetului de stat pentru anul 2020, Curtea Supremă de Justiţie atenţionează asupra faptului, că măsurile întreprinse vor avea consecinţe negative pentru înfăptuirea justiţiei, pentru buna-administrare a instanţei supreme şi, în consecinţă, pentru întreaga societate.

   Prevederile art.6 şi ale Capitolului IX din Constituţia Republicii Moldova privind independenţa puterii judecătoreşti, separarea ei de puterea legislativă şi puterea executivă, exercitarea atribuţiilor proprii prin instanţele judecătoreşti, nu pot fi realizate decât numai în condiţiile unei independenţe financiare, prevăzute de legislaţia în vigoare.

   Standardele Consiliului Europei, Convenţiei europene privind drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, accesul la justiţie şi dreptul la un proces echitabil pentru justiţiabili indică expres, că deciziile privind alocarea fondurilor pentru instanţele judecătoreşti trebuie să se ia cu respectarea strictă a necesităţilor instanţelor judecătoreşti la înfăptuirea justiţiei.

   Bugetul instanţelor reprezintă resursele şi cheltuielile pentru înfăptuirea calitativă a justiţiei. Astfel, măsurile întreprinse de Ministerul Finanţelor cu privire la blocarea alocaţiilor sistemului judecătoresc vor conduce şi la imposibilitatea realizării activităţilor preconizate ale Curţii Supreme de Justiţie.

   Statutul constituţional al judecătorilor este un bun al întregii societăţi. În mecanismul statal de apărare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, un factor de primă importanţă îl constituie buna-funcţionare a autorităţii judecătoreşti. Reducerile bugetare contrazic dezideratul independenţei efective, inclusiv a celei financiare a instanţelor judecătoreşti.

   Curtea Supremă de Justiţie îşi exprimă îngrijorarea cu privire la efectele acţiunilor întreprinse de Ministerul Finanţelor, apreciindu-le drept o ingerinţă în procesul de înfăptuire a justiţiei.

Direcţia monitorizare şi relaţii cu publicul