Vicepreședintele Curţii Supreme de Justiţie, judecătorul Tatiana Vieru a participat la cea de-a IX-a Conferinţă a Preşedinţilor Curților Supreme de Justiţie din Europa Centrală şi de Est, care a avut loc, în perioada 26-29 mai 2019, la Bratislava, Republica Slovacă.

            A IX-a Conferinţă a Preşedinţilor Curților Supreme de Justiţie din Europe Centrală şi de Est, organizată cu sprijinul Institutului CEELI din Bratislava şi a Curţii Supreme de Justiţie din Slovacia, a întrunit președinți și judecători din toate curțile supreme din Europa Centrală și de Est. Participanţii au pus în dezbateri întrebări stringente pentru instanţele supreme despre promovarea cooperării la cel mai înalt nivel, schimbul de experiențe și bune practici, inclusiv găsirea unor modalități de a depăși provocările și a consolida statul de drept.

            De asemenea, au fost discutate subiecte privind promovarea percepțiilor publice favorabile asupra valorii instanțelor în mediul media contemporan, rolul instanțelor supreme în unificarea practicii judiciare, selectarea judecătorilor, rolul instanțelor în promovarea drepturilor omului, mecanisme disciplinare eficiente, precum şi emiterea de opinii clare și bine fundamentate la toate nivelurile.

            Vicepreședintele Curţii Supreme de Justiţie, judecătorul Tatiana Vieru s-a întreţinut cu omologii săi din Curţile Supreme de Justiţie din Lituania, România, Muntenegru, Slovacia, Ucraina, Bulgaria. Albania, Rusia, inclusiv, din Republica Polonă şi Republica Letonia, fiind discutate chestiuni despre rolul instanţelor superioare în promvarea statului de drept, transparenţa şi legătura cu mass-media în activitatea acestora.