„Implementarea în practică a noului Cod administrativ al Republicii Moldova” a fost genericul seminarului desfăşurat la Curtea Supremă de Justiție, în zilele de 22 şi 23 noiembrie 2018.

Evenimentul a fost organizat de Curtea Supremă de Justiție şi Asociaţia Judecătorilor din Republica Moldova în colaborare cu Fundația Germană pentru Cooperare Juridică Internațională (IRZ).

Președintele Curții Supreme de Justiție, dl Ion Druță, a deschis şedinţa de lucru cu un cuvânt de salut, urmat de dl Stefan Hülshörster, directorul executiv al Fundației IRZ.

La întrunire au participat în calitate de experți, dl Klaus Hage, judecător din cadrul Judecătoriei Administrative din Minden, dl Rolf Hüffer, președintele Curții Administrative din Bavaria și dl Georg Schmidt, expert în cadrul Fundației IRZ, care au interacţionat cu judecătorii şi reprezentanții din cadrul autorităților publice din Republica Moldova cu privire la bunele practici în domeniul de reglementare a raporturilor administrative.

În cadrul discuțiilor propriu-zise au fost abordate subiecte care vizează procedura prealabilă, executarea actelor administrative individuale și a contractelor administrative, examinarea admisibilității acțiunii în contenciosul administrativ, controlul exercitării dreptului discreționar, precum și executarea hotărârilor judecătorești și a tranzacțiilor de împăcare. Discuțiile au continuat cu o rundă de întrebări – răspunsuri, în care participanţii au abordat normele noului Cod administrativ.

Judecătorii din Republica Federală Germană şi-au împărtășit din practica lor în materie de contencios administrativ, fiind puse în dezbateri diferite spețe la tematica menționată.

Scopul acestor seminare este buna implementare a noului Cod administrativ, care va intra în vigoare începând cu 1 aprilie 2019.

La final, oaspeţii au apreciat deschiderea şi implicarea activă a participanţilor la dezbateri, anunţând despre intenţia de a organiza un seminar de instruire, cu aceeaşi tematică, în ianuarie 2019.

 

 

 

 

 

Direcția drepturile omului și cooperare externă